Quantcast
Channel: Grundskola 7-9 – Pedagog Malmö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 635

Friendsrapporten 2014

$
0
0

Sommaren är över. Vädret slår om och snart slås skolportarna upp. För en del barn blir det med pirr i magen man går till skolan för första gången, träffar sin nya klass och för andra blir det ett kärt möte med klasskamraterna. För en del blir det början eller fortsättningen på en vardag fylld med slag, sparkar, rykten och glåpord. Skolvardagen ser olika ut för varje unik elev.

I Friendsrapporten 2014, där över 12 000 barn har svarat på frågor om mobbning och kränkningar i skolan, hittar man både glädjande och skrämmande resultat på hur vardagen kan se ut för en elev på en skola någonstans i Sverige. Jag har valt ut två resultat som jag tycker stack ut.

1/5 av tjejerna på högstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier

Att bli utsatt för sexuella trakasserier är dubbelt så vanligt bland tjejer som bland killar på högstadiet. Risken finns att sexuella trakasserier blir normaliserat. Något som man blir så van vid att man slutar se det som något orätt, något kränkande, utan som en del av den vardagliga jargongen. Jag tror vi vuxna kan bli bättre på att ta sådana händelser på allvar, jag har själv hört vuxna bortförklara sexuella kommentarer barn emellan med fraser som ”han är bara kär i henne” eller ”kärlek börjar med bråk”. Vi måste våga ta diskussionen även med yngre elever, rapporten visar även att 11 % av eleverna på mellanstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier, och tydligt visa var gränsen går.

Verbala kränkningar är den vanligaste formen av kränkningar

Verbala påhopp, rykten, skitsnack och glåpord är den vanligaste formen av kränkningar som sker i skolan enligt elever som svarat i årets Friendsrapport. Jargongen kan vara hård och man förväntas skratta åt, eller inte ta åt sig av andras kommentarer. Men det kan göra ont. Även här tror jag att vi vuxna kan bli bättre på att reagera när vi hör kommentarer i korridoren. Att stanna upp och visa att det inte är okej att säga så. Även om eleverna svarar med att det var på skoj, så tror jag vi vuxna måste visa att sådana ord strider mot skolans värdegrund och inte är okej. Det behöver inte ta så lång tid, det räcker med en snabb kommentar, en markering för att visa vad som är rätt och fel.

Vill du läsa hela Friendsrapporten 2014, klicka här.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 635

Latest Images



Latest Images