Nyligen hade vi genuspedagoger i Malmö stad ett möte med Islands enda kommunala genuspedagog, Audur Magnis Audardottir. Audur kontaktade oss efter att hon varit på en av våra programpunkter på Nordiskt forum – New Action on Women´s Rights – som gick av stapeln här i Malmö i början av juni 2014. Lite lustigt kanske med tanke på att det under åttiotalet var pedagoger och skolledare från Sverige som åkte till Island för att ta del av deras arbete med kompensatorisk genuspedagogik, nu kommer de alltså till oss, kul!
Kommunalt stöttad genuspedagogik
På Island finns flera privata förskolor som arbetar med mer kompensatorisk genuspedagogik, som är en riktning mer färgad av konstruktivistiska tankegångar där en tänker sig att barn i könsblandade grupper gör mer stereotypt kön och där lösningen då kan vara att dela barn i (endast) två grupper efter biologiskt (?) kön för att kompensationsträna. Dessa förskolor fungerade alltså delvis som inspiration även för svensk förskolepedagogik under framförallt åttio- och nittiotalen. Nu, när pendeln i det genuspedagogiska fältet svängt mot poststrukturalistiska teorier, är det vi som får svara på frågor om hur en kan arbeta normkritiskt, normmedvetet och intersektionellt. Men, i Reykjavik finns alltså numera en kommunalt inrättad tjänst för att driva arbetet med genus- och jämställhetsfrågor i linje med styrdokument och med större fokus på just normer.
Stöd i styrdokument
Audur berättade för oss att hon är ensam om sitt uppdrag i Reykjavik, vilket innebär att hon ska stötta 65 förskolor och 43 grundskolor i deras normkritiska arbete. Även på Island är genus och jämställdhet inskrivet i förskolans och skolans styrdokument men där, precis som här, finns inga riktlinjer eller kursplaner som anger hur en ska arbeta. Detta, tycker vi, gör att det finns ett behov av erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan olika genussatsningar. Precis som med annan pedagogik och didaktik behövs en medvetenhet kring aktuell forskning och en kritisk blick på den egna verksamheten. Vad kan vi göra annorlunda? Varför gör vi som vi gör? Hur ser framtidens genusforskning och genuspedagogik ut?
Anna Sundman Marknäs & Åsa Bäckström